MejseTV 1
Status: Normal drift
Opdateringer:
22-06-2023 22:00: Kassen blev hængt op
04-12-2023 15:55: Blåmejsen har nu været fast overnattende
27-12-2023 09:55: Den gamle han Blåmejse havde besøg af en anden Blåmejse
10-01-2023 09:15: Endnu et besøg
MejseTV 2
Status: Normal drift
Opdateringer:
22-06-2023 21:00: Kassen blev hængt op
23-06-2023 06:15: Første fugl havde sit næb i hullet, men kom ikke ind.
17-12-2023 14:00: Hullet blev udvidet for at satse på Musvit
31-12-2023 12:09: Første Musvit var helt inde i kassen
Redekasserne
Redekasserne er en efterligning af den skrå redekasse, som sælges flere steder på nettet (link1 link2). Hvis man ønsker en kasse med optagelse, vil jeg anbefale at gå efter denne model, da perspektivet er bedre når kameraet placeres skråt oppe i stedet for lige ovenover.
Alle nye redekasser herhjemme er bygget i lærketræ og alle brædder er bestilt hos et lokalt savværk. Det er måske ikke alle der vil tage imod små ordre, så prøv lidt rundt omkring, hvis de siger nej – eller bestil lidt ekstra og byg to eller tre.
Byggevejledning
Inden byggeriet begynder, er der lidt værktøj, der er nødvendigt:
- Fuksvans
- En sav, der kan save smig (i mangel på bedre, brugte vi en stiksav)
- Rystepudser eller andet slibeværktøj
- Bore-/skruemaskine
- bor, til at bore for (3-4 mm)
- Forsænker
- bits, der passer til skruerne
- Tommestok
- Tømrervinkel
- Blyant
- Kop-/spadebor
Materialer til en TV-kasse:
- GENIUSPY 5MP POE BIRD BOX CAMERA (m. 2,8 mm optik) (aliexpress – 350 DKK)
- POE Switch/-Injector (dba – 2-300 DKK)
- Cat-5e kabler med den rette længde (dba – 50 DKK for 50 m)
- Brædder
- 15×2,5 cm: 65 cm
- 20×2,5 cm: 100 cm
- 25,2,5 cm: 70 cm
- Lidt plexiglas samt Marine Fugemasse
- Beslag til ophængning
- Skruer
- Personlig præference for TORX
- 20 små Torx-10 2 cm, samt 8 små spændskiver
- 30 Torx-25 5-6 cm
- En server, der kan køre Restreamer V2, hvis man ønsker at signalet skal være tilgængeligt udenfor hjemmet, samt et domæne. Det er dog en anden snak – spørgsmål er velkomne her.
1. Først skæres alle planker til
15 cm planken deles i tre. Bemærk, at der to steder skal saves 45°. Mål på den lange og korte side er noteret. Det kan tilføjes, at der skal skæres lidt at det øverste/inderste hjørne af, for at kunne føre kablet fra kameraet ud der. Derudover gælder det samme, for et af de to hjørner i bunden, for at evt. vand kan løbe ud der.
20 cm planken deles i to. De skal herefter have to yderligere snit (se tegning), mens forstykket (altså en af dem) kan få lavet et ventilationshul i det ene hjørne.
25 cm planken deles også i to – i det lille og store tagstykke.
2. Herefter samles kassen.
Vi havde held med at samle den på bordet oven på bagstykket. Er skruede vi først forstykket på kamerastykket. Og fortsatte med bunden og siden. Herefter blev kassen vendt om for at skrue siden og kamerastykket fast til bagstykket. Bemærk at bunden kun har de to skruer fra forstykket for at lette vedligehold. Herefter skal de to tagstykker blot skrues fast. Ved alle huller/skruer blev der først boret for, herefter forsænket og til sidst skruet sammen.
3. Kameraet skrues fast og der laves et lyshul på det store tagstykke.
Kameraet sættes fast på kameraplanken sådan, at der stadig er plads til ledningen, som føres ud af det lille hul bagerst på samme planke. Vi lavede to lyshuller på 8×11 cm øverst i kassen, hvor plexiglasset gik et par centimeter ud over alle sider. Dette blev tætnet med noget Marine-fugemasse.
4. Hullet bores
Alt efter hvilken mejse-/spurvefugl, de ønsker, kan hulstørrelsen ændres derefter. Her kan man kigge på DOF’s vejledning for nogle mere officielle mål. 26 mm for Blåmejser, 28 mm for Skovspurve, Musvitter og 32 mm for Gråspurve. Hvis man alligevel er i gang med plexiglas, kan man prøve at lave en forstærkning af hullet i det. Uanset fugl er det vigtigt at hullet placeres min. 20 cm fra underkanten af kassen. På den måde kan de endnu ikke flyvefærdige fugleunger ikke forlade kassen, inden de er klar.
OBS: Vi har efterfølgende fjernet plexiglas, da fuglene ikke kunne komme ind grundet de tykke planker. Den ene kasse er også blevet udvidet til 32 mm – vi afventer om Musvitterne kan komme ind.
5. Ophængning af kassen
Dette viste sig at blive det mest tidskrævende punkt. Nej, det tog ikke lang tid at sætte et par beslag på kassen og derefter skrue den op, men selve kabeltrækket viste sig at være en stor opgave. Det smarte ved at vælge et kamera med POE (Power Over Ethernet) er at både data og strøm føres i samme kabel. Med til kameraet medfølger en smart lille hætte til kablets udvendige ende, som tilføjer lidt ekstra beskyttelse. Hvis man blot vil bruge kameraet derhjemme på sit lokale netværk, skal man blot hente CamHi-appen og så er man kørende.